21 July 2014, North

Cockermouth Community Hospital celebrates 'green glory'

Green Apple Award success for Cockermouth Community Hospital

Cockermouth Community Hospital, Cumbria

e-LIFT Cumbria are celebrating success this month after Cockermouth Community Hospital and Health Centre was awarded the Green Apple Champion Award for the Built Environment. 

Designed in collaboration with Head Tenant Community Health Partnerships, this new primary care facility was built as a direct response to the devastating floods that hit the local area in 2009. 

21st Century healthcare hub

Signalling new beginnings for this recovering community, the hospital houses GPs, a nine-bed community inpatient ward, community nursing and rehabilitation, physiotherapy, and diagnostic imaging, providing residents with a welcoming, therapeutic, high quality primary care facility that meets their health needs now and will continue to do so for future generations.

Architectural balance

Responding directly to the local architectural vernacular, the new building is accessible and therapeutic.  Situated close to the town centre, users benefit from views over the beautiful Cumbrian countryside, and historic Cockermouth Castle.

The layout of the new building promotes collaborative working between the different departments, through the use of flexible, multi-functional, spaces; reflecting the aspiration to promote an integrated healthcare model.

Promoting environmental best practice

Organised by The Green Organisation, the Green Apple Champion Awards recognise and promote environmental best practice and some of the best winning projects will feature in the next edition of The Green Book, the annual work of reference on environmental best practice that is distributed to environment professionals, businesses, governments, politicians, universities, reference libraries, media around the world.

Justin Harris, Studio Principal at IBI Nightingale, the Architects responsible for the design of Cockermouth Community Hospital said:  

“This award validates the considered design approach that was taken to create a facility that not only delivers quality healthcare but gives back to the community, socially and environmentally. Winning this award is testament to the resolve shown by the people of Cockermouth to rebuild and improve their neighbourhood.”