18 November 2019, North

Longhill variation improves use of space in health centre

Longhill Health Centre in Hull provides primary care facilities for a variety of tenants including East Hull Family Practice.

CHP funded a project to reconfigure part of the health centre on the ground floor to increase clinical capacity and reduce the duplication of reception and back office space, providing five additional clinical/treatment rooms and supporting the clinical and accommodation strategies for the area.

A former dental waiting area was transformed into bookable clinical rooms and extra capacity as created for an existing GP practice following recent practice mergers.

Artwork was also provided to the reception and waiting areas to enhance the entrance for patients, staff and visitors.

The changes reduced the revenue costs to NHS Hull CCG by converting void and unused space into fit for purpose bookable accommodation within the LIFT building.

The total cost of the changes - £292,000 – was met by CHP, meaning that the work could be completed quickly.  It was carried out by Sewell Construction on behalf of the LIFT company Citycare and CHP. The health centre remained operational throughout the delivery of the project and areas where the work was taking place were segregated to ensure disruption remained minimal.

Rebecca Clark, Practice Business Manager at East Hull Family Practice, which is based within the health centre, said: “Everything has gone so smoothly throughout the variation work and we are delighted with the outcome.

“The rooms and the artwork in reception look fantastic, and everyone has settled into the space really well.”

LIFT buildings are specifically designed to be flexible to accommodate future changes, meet the needs of building users and maximise efficiencies.  This is an example of how this can be achieved.